Fujairah

Algemeen

Fujairah ligt als enig emiraat aan de Golf van Oman aan de oostkust. De zes andere emiraten liggen aan de Perzische Golf (westkust), ook wel Arabische Golf genoemd (maar niet als zodanig officieel erkend). Het emiraat wordt van de overige zes emiraten gescheiden door het Hadjar gebergte en is in tegenstelling tot de andere emiraten bijna volledig bergachtig. Fujairah heeft twee belangrijke verbindingsroutes vanuit Dubai en Sharjah. Deze verbindingsroutes bevinden zich hoofdzakelijk in woestijnen die van tijd tot tijd voor prachtige panoramische uitzichten zorgen over de woestijnduinen. Met een beetje geluk zie je kamelen door de duinen lopen. Beide verbindingswegen gaan net voor Fujairah over in bergwegen van het Hadjar gebergte. Hoewel de bergen kaal zijn, is het uitzicht spectaculair. De wegen slingeren, dalen en stijgen heerlijk door de dalen van het gebergte. De wegen zijn relatief rustig en de kwaliteit van het wegdek is goed, waardoor het heerlijk rijden is. Afhankelijk van de route is het stuk door de bergen circa 30 tot 40 kilometer voordat de stad Fujairah opdoemt. Hoogbouw, dat als eerste wordt waargenomen, heeft ook hier zijn intrede gedaan, zij het op beperkte schaal. In de hoofdstraat staat de hoogbouw netjes op een rij en vormt het een moderne indruk van de stad. De Fujairah Tower is met 47 verdiepingen / 155 meter het tweede hoogste gebouw van de stad. Alleen de Al Jaber Tower met een hoogte van 170 meter is hoger. Op diverse andere locaties in de stad staat nog wat “verloren” hoogbouw. Al met al ken de stad circa 20 hoge gebouwen. De stad is vrij overzichtelijk en ten opzichte van Dubai en Abu Dhabi is het verkeer in Fujairah veel minder gestrest.
Reizen in en rond Fujairah en de omliggende steden van Khor Fakkan, Kalba en Masafi is eenvoudig sinds de aanleg van de moderne snelwegen na de onafhankelijkheid in 1971. Nadat in 1976 de verbindingsweg werd aangelegd met de westkust raakte Fujairah uit haar isolement en nadien groeide de stad snel.
Vanwege de ligging heeft Fujairah een hoger jaarlijks gemiddelde neerslag dan de andere emiraten, waardoor het per jaar meer gewassen kan produceren.
Fujairah heeft een zeer beperkt openbaar vervoer, met een lokale busdienstregeling binnen het emiraat en een lijnverbinding naar Dubai. Er zijn een aantal taxi ondernemingen Fujairah Transport Corporation (FTC), die in handen zijn van de overheid.
Het drinken van alcohol is alleen toegestaan in een aantal aangewezen hotels en vanaf 2000 in een enkele bars. Tot 1998 werd gokken in de vorm van speelautomaten toegestaan in bepaalde hotels, maar door verzoekschriften van de lokale bevolking aan de Sheikh werd het gokken weer verboden. Het bleek dat sommige mensen hun hele maandloon verloren aan de speelautomaten, zodat er niets overbleef voor het onderhoud van hun gezin.
Op ongeveer 1 kilometer buiten de stad ligt Fujairah International Airport, dat in 1987 werd geopend. Het was de vijfde luchthaven in de Verenigde Arabische Emiraten en het eerste vliegveld aan de oostkust van het land. Het biedt echter alleen commerciële diensten naar Abu Dhabi.
Aan de noordkant van het emiraat ligt een enclave van Oman. In het emiraat zelf ligt ook een kleine enclave van Oman, waar vervolgens weer een enclave van Fujairah in ligt. De grenzen met de overige emiraten zijn eveneens grillig, omdat Dubai, Sharjah, Ajman en Ras Al Khaimah eveneens enclaves hebben aan de grens van emiraat Fujairah.

KUN01c Vogel (1024x678)
In de stad bevinden zich redelijk veel kunstvoorwerpen en daarmee onderscheid Fujairah zich enigszins van de andere emiraten. Op een zestal plaatsen is op het midden van de rotonde een kunststuk geplaatst. Het meest opvallende beeld staat op de rotonde nabij het vliegveld. De bronskleurige valk met gespreide vleugels is meters hoog.
Het emiraat Fujairah beslaat slechts 1,5% van het totale oppervlakte van de UAE en telt ongeveer 160.000 inwoners.

Geschiedenis

Fujairah ligt aan de monding van de belangrijke handelsroute tussen de Golf van Oman en de Perzische Golf en werd geleid door de Sharqiyin stam. De route werd bewaakt vanuit het Sharqiyin fort bij Bithnah. De oostkust, ook wel Shamaliyah genaamd, van de UAE behoorde tot 1850 aan Muscat, toen werd het door de Al Qasimi stam van Sharjah geannexeerd.
Shamaliyah werd geregeerd door de Al Qasimi Wali in de stad Kalba en scheidde zich vaak af van Sharjah, totdat in 1901 Hamad bin Abdulla Al Sharqi, leider van de Sharqiyin, het land onafhankelijk verklaarde van Sharjah. Dit werd erkend door een aantal Trucial sjeiks en ook door Muscat, maar niet de Britten. In 1952 trad Fujairah als het laatste emiraat toe tot het Brits protectoraat. Dubai, Ajman, Umm Al Quwain en Ras Al Khaimah vielen al sinds 1820 onder het protectoraat. In 1971 trad Fujairah tot de Verenigde Arabische Emiraten (UAE), nadat de Britten zich hadden teruggetrokken uit het Midden-Oosten.

FUJ06 Fujairah (1024x678)

Economie

Fujairah’s economie is afhankelijk van overheidssubsidies, die verdeeld worden door de regering in Abu Dhabi, waar de landelijke regering van de UAE is gehuisvest.
De lokale industrie bestaat uit cement, steenpuin en mijnbouw. Een opleving in de bouw is ten goede gekomen aan de lokale industrie. Er is een bloeiende vrijhandelszone, dat is overgenomen van het succesvolle Dubai.
De federale overheid zorgt voor werkgelegenheid voor het overgrote deel van de inheemse bevolking, maar de mensen kunnen echter moeilijk een eigen bedrijf beginnen. Een groot deel van de lokale bevolking werkt in de dienstensector. De overheid van Fujairah verbiedt buitenlanders voor het bezit van meer dan 49% van een bedrijf. De vrije handel floreert, mede als gevolg van de versoepeling van de regelgeving, zoals het volledige eigendomsrecht voor buitenlandse ondernemers. Sheikh Saleh Al Sharqi, de jongere broer van de heerser, is verantwoordelijk voor de commercialisering van de economie.
Het is buitenlanders niet toegestaan ​​om grond te kopen. Emiraten kunnen na bewijs van hun nationaliteit grond kopen van de overheid. Als er geen geschikte grond beschikbaar is bij de overheid, kan grond aangekocht worden van particulieren, waarbij de prijs wordt bepaald door de markt en de onderhandeling.
Sheikh Hamad bin Mohammed Al Sharqi verbetert de kansen voor de lokale bevolking door federale fondsen te steken in ontwikkelingsprojecten voor lokale bedrijven.
Fujairah heeft een belangrijke haven waar dagelijks grootschalige verzendingen plaatsvinden. Scheepvaart en scheepsbouw gerelateerde diensten zorgen voor een bloeiende groei van de stad. Als gevolg van de gunstig geografische ligging en de goede logistieke ondersteuning meert scheepvaart van de Perzische Golf aan in de haven van Fujairah voor bevoorrading, reparaties, technische ondersteuning en onderdelen alvorens aan de lange reis over de Arabische zee en de Indische oceaan te beginnen. De stad biedt scheepvaart gerelateerde diensten. Met zijn ligging aan de Golf van Oman is het voor containerschepen zeer aantrekkelijk om hier te lossen. Men hoeft dan niet door de straat van Hormuz naar de Perzische Golf binnen te varen. Met de bouw van de haven werd in 1978 een start gemaakt en in 1983 was de haven volledig in gebruik. Nadien is de haven verder uitgebreid. De haven beschikt over vier belangrijke terminals.
In de haven stopt de Habshan Fujairah pijplijn die ook bekend staat als de Abu Dhabi Crude Oil Pipeline (ADCOP). De pijplijn begint in het Habshan onshore veld in Abu Dhabi waarvandaan ruwe olie wordt aangevoerd. In 2011 is de pijplijn opgeleverd en in 2012 in gebruik genomen. De pijplijn heeft een lengte van 360 kilometer en een diameter van 1,2 meter. De kosten van de pijplijn bedroegen 3,3 miljard dollar en de capaciteit is 1,5 miljoen vaten per dag. De olie wordt in tankers geladen die in de Golf van Oman liggen, waardoor een doorvaart door de nauwe Straat van Hormuz niet weer nodig is en bovendien UAE niet meer afhankelijk is van het buurland Iran hetgeen meer zekerheid biedt in het geval de betrekkingen met Iran verslechteren.

GEB09 (1024x668)

Regering

Sinds de dood van zijn vader in 1974 is Sheikh Hamad bin Mohammed Al Sharqi onafgebroken de heerser van het emiraat Fujairah. De sjeik heeft vermoedelijk geld verdiend aan zijn eigen bedrijven en overheidsgeld, dat werd gebruikt voor de ontwikkeling van sociale woningbouw en de verfraaiing van de stad. Er is echter weinig onderscheid tussen zijn persoonlijk rijkdom en dat van het emiraat. De heerser kan zelf alle wettelijke besluiten maken. De federale wetten gaan echter boven de lokale wetten.
De sjeik en zijn directe familie staan aan het hoofd van het kabinet van Fujairah. Enkele leden van gerespecteerde lokale families vormen een adviescommissie. De Sheikh moet alle besluiten van het kabinet goedkeuren. Na de ratificatie worden besluiten vastgesteld in de wet van het emiraat, dat meestal onmiddellijk van kracht is.

FUJ07 Fujairah (1024x678)

Toerisme

Toeristen die in Fujairah verblijven, reizen vaak naar Dubai en Abu Dhabi voor entertainment en het bezoeken van de malls.
In het emiraat Fujairah kunnen wadi’s bezocht worden op campings en tijdens wandeltochten. Wadi’s zijn drooggevallen valleien in een rotsachtige omgeving van rivieren. Andere toeristen bezoeken de stad Fujairah voor ontspanning en om de verstikkende hitte van de woestijn te vermijden. Watersport zoals jetski, windsurfen, waterskiën en duiken wordt steeds populairder onder zowel de lokale bevolking als wel de toeristen. Professionele duikinstructeurs zijn te vinden in Le Meridien en in Royal Beach Hotel, waar men zelfs voor een International Diving vergunning kan opgaan.
Nabij Dadna op 45 kilometer boven de stad Fujairah zijn vijf sterren villa’s en hotels gerealiseerd in: Fujairah Rotana Resort en Spa, Le Meridien Al Aqah Beach Resort en het Miramar Al Aqah Beach Resort.
Volgens Booking.com zijn er 16 hotels in en rondom de stad Fujairah.

www.fujairahtourisme.ae

COR10 Corniche (1024x678)

Al Bidyah Moskee

De Moskee is circa 35 km ten noorden van Fujairah gelegen in het dorpje Dibba en wordt ook wel de Omaanse Moskee genoemd. De Al Bidyah Moskee uit 1446 is de oudste moskee in de UAE en is vergelijkbaar met andere moskeeën die gevonden zijn in Jemen, het oosten van Oman en Qatar. De Al Bidyah Moskee heeft in tegenstelling tot de andere soortgelijke moskeeën, die zeven en twaalf koepels hebben, slechts vier koepels en geen minaret. De onderscheidende architectonische structuur is een van zijn bijzonderheden. De moskee is opgebouwd uit modder en stenen zonder gebruik te maken van houten balken in de dakconstructie. In het midden is een kolom aangebracht die op vernuftige wijze de vier koepels onderstut. Iedere koepel is opgebouwd uit drie kleinere koepels die op elkaar zijn gezet. De koepels zijn dicht bij elkaar gebouwd. De moskee heeft een binnenplaats met ventilatie. In 2003 is de moskee gerenoveerd en opengesteld voor toeristen.

Al Bidya Mosque

Corniche

Fujairah heeft een Corniche – een kustboulevard – aan de zuidkant van de stad. Het ligt enigszins van de stad verwijderd. Er is echter geen strand aan de Corniche. Goudgele zandstranden zijn noordelijker. Hoewel het lekker wandelen is aan de Corniche zijn er toch geen restaurantjes en terrasjes. De boulevard mist wat gezelligheid ondanks dat de Corniche goed verzorgd is.

COR01 Corniche (1024x521)

Grote moskee / Sheikh Zayed Mosque

Bij binnenkomst in Fujairah wordt je verrast door de grote moskee. De nieuwe witte moskee, die in 2015 opgeleverd wordt, mag gerust uniek genoemd worden en behoort tot de mooiste van de UAE. Vanwege zijn 6 ranke en hoge minareten is de moskee in de dwarsrichting symmetrisch maar in de lengterichting niet. De moskee heeft tientallen kleine koepeltjes en een grote koepel ter plaatse van de overdekte gebedsruimte. Aan de vormgeving is veel aandacht geschonken, hetgeen af te lezen is aan de vele details die de moskee rijk is.

GEB16a Moskee (1024x579)

Forten

Het emiraat kent een groot aantal forten. Sommige dateren uit de 15de eeuw. De forten werden gebruikt ter verdediging en om indringers buiten te houden. Vanwege de strategische ligging is de regio een fel bevochten gebied geweest.

Al Bithnah Fort

Het fort is gelegen in het dorpje Al Bithnah, 13 kilometer ten westen van de stad Fujairah tussen de Haam Valley en groene oases. In 1735 is het gebouwd door de heersers van het oostelijke emiraat. Het fort kent een lange geschiedenis van oorlogen en veldslagen in de regio aan het einde van de 18de eeuw. Vanwege zijn strategische positie diende het als verdedigingsfort. De oude burcht was de hoofdstad van het emiraat en speelde een belangrijke rol bij de afweer van vijanden en beschermde de inwoners van de stad Fujairah voor veel indringers.
Het gebouw heeft een trapeziumvormige structuur. Aan de noordzijde bevindt zich een ronde toren met drie verdiepingen. De toegang tot het fort bestaat uit een poort van slechts één meter hoog, die naar een ruimte leidt die Fort Plate wordt genoemd. De ronde toren heeft acht vensters verdeeld over alle zijden, waardoor de vijand aan alle zijden bewaakt en aangevallen kon worden met kanonnen en geweren. Vanwege de 20 meter hoge toren was de verdediger altijd in het voordeel.
De burcht is vernietigd in de begin jaren zeventig tijdens de regeerperiode van Sheikh Mohammed bin Hamed Al Sharqi en daarna in 2012 herbouwd inclusief de beide hoofdtorens door deze Sheikh. Het is met gebakken klei en keien opgebouwd.

SANYO DIGITAL CAMERA

Al Hayl Fort

Het voormalige Al Hayl fort was een van de sterkste vestigingen en lag op een strategische plaats met een goed overzicht op de invalswegen naar Fujairah. Het fort lag in het dorpje Al Hayl op een 40 meter hoge heuvelwand die The Fortress Mountain heet.
Al Hayl ligt 13 kilometer ten zuidwesten van de stad Fujairah. Volgens oude inwoners van het gebied is de burcht de regeringszetel van Sheikh Hamad bin Abdullah Al Sharqui geweest en gebouwd in 1930.
Nadat het fort werd vernietigd werd het herbouwd op een 15 meter hoge heuvel. Het gebouw heeft twee verdiepingen. Het dak diende als uitkijktoren en de verdediging geschiedde via schutgaten en het plat dak. De toren biedt een goed overzicht over de regio.
Voor de bouw werd gravel, klei, hout en palmbladeren gebruikt. Voor het dak werden houten balken gebruikt.
Nabij de burcht bouwde Sheikh Hamad bin Abdullah Al Sharqui een paleis met twee verdiepingen voor zichzelf. Het bouwwerk had diverse kamers waaronder: een keuken, een interne regeringszaal, twee externe regeringszalen (Majlis) en een moskee voor de dorpsbewoners. Om het gebouw staat een hek met openingen voor boogschutters.
In 2006-2008 werd het paleis gerenoveerd met dezelfde oorspronkelijke materialen.

Al-Hayl-Castle-3

Awhala Fort

Het Awhala Fort ligt in het gehucht Awhala op 30 kilometer van de stad Fujairah tegen de Omaanse grens in de Hulu vallei. De historische en archeologische waarde van dit gebied is in 1996 erkend door een Australisch onderzoeksteam in samenwerking met het Departement van Oudheden. Uit onderzoek bleek dat de geschiedenis van de burcht terug gaat naar de ijzertijd. De burcht is gebouwd op de ruïnes van Awhala. De burcht is ontdekt nadat er dikke muren gevonden waren, die niet voorkomen in de Islamitische architectuur. Er zijn eveneens keramische scherven gevonden, waardoor de oorsprong van het fort gedateerd kan worden op de 8ste eeuw voor Christus. Het fort heeft een afmeting van 50 bij 100 meter en de dikte van de muren zijn ongeveer 2,4 meter, waardoor het een van de grootste forten is uit de ijzertijd in het Midden-Oosten. Het heeft een grote en solide ingang en een wachttoren.
Het fort is toegankelijk door een grote poort van 1 meter breed en 2,5 meter hoog. Achter de poort bevindt zich een rechthoekige lobby met een trap naar de tweede verdieping en de ronde toren. De toren is 11 meter hoog heeft een diameter van 9 meter waar bewakers en boogschutters dienst konden lopen. De hoofdruimte op de tweede verdieping heeft een balkon en smalle openingen voor licht en lucht. Net als veel andere forten in de UAE heeft ook het Awhala Fort twee kamers die uit een hof en een rechthoekige vergaderruimte (Majlis) bestaan. De muren zijn aan de binnenzijde artistiek gedecoreerd. Er is een waterbron in het noordwesten van het fort. De inwoners schatten dat het 250 jaar geleden is gebouwd.
Het fort is in 2003-2005 gerenoveerd. Bezoekers kunnen sindsdien het historische fort bezichtigen.

Awhala fort

Fujairah Fort

Het Fujairah Fort is een van de grootste forten van de Emiraten. Het is gebouwd op een heuvel van 20 meter hoogte boven zeespiegel op 2 kilometer van de zee en gelegen in het oude centrum van de stad. Vanuit het fort had men een zicht over de hele stad. Nu ligt het nog altijd binnen de ommuring van Heritage Village, dat zich in het midden van de huidige stad bevindt.
Het ontwerp wijkt af van alle andere forten die zich in de UEA bevinden. Het bestaat uit drie ronden torens en een vierde vierkante toren. Deze torens zijn met een muur met elkaar verbonden zodat een binnenplaats ontstond.
De burcht stamt uit de regeerperiode van Sheikh Mohammed bin Matar Alsharqi en is opgebouwd met materialen zoals keien, gravel, klei, hooi en gips. Uit onderzoek is gebleken dat het fort dateert uit 1500 – 1550 en herbouwd is tussen 1650 en 1700.
De eerste renovatie vond plaats in 1925 en een tweede in de jaren 60 nadat de noord toren was ingestort. In 1998-2000 werd het fort wederom gerenoveerd waarbij men dezelfde oorspronkelijke bouwmaterialen gebruikte.
Op het terrein van het 400 verder gelegen Fujairah museum bevindt zich een natuurgetrouw schaalmodel van het fort. Dit schaalmodel heeft ongeveer een hoogte van 3 meter.

FOR01 Fujairah Fort (1024x662)

Hata Fort

Gelegen in het gelijknamige dorpje Hata dat een enclave is van het emiraat Dubai. Het ligt slechts op 70 kilometer van de stad Fujairah. Het dorp heeft ook een Heritage Village.

Heritage Village

Het Heritage Village is uniek in zijn soort, vanwege zijn grootte. Het gehele dorp is ommuurd en toegankelijk via een aantal poorten en/of poortgebouwen. Een groot gedeelte van het terrein is echter leeg en kaal. Op diverse plekken staan diverse eenvoudige huisjes die op hun beurd ook weer ommuurd zijn. De huisjes zijn erg eenvoudig en primitief en bestaan uit een rechthoekige ruimte met een puntdak gemaakt van palmbladeren. Het is aannemelijk dat in deze minidorpjes gezinnen en/of families woonden.
De toegang tot het dorp is gratis en het ligt ongeveer in het midden van de stad. Momenteel (2015) zijn er diverse renovatieprojecten waarbij huisjes worden gerenoveerd.
Binnen de ommuring bevindt zich eveneens het Fujariah fort. Naast de ommuring bevindt zich het Fujairah museum, zodat alle historische bezienswaardigheden van de stad in een keer bezocht kunnen worden. Er is volop parkeergelegenheid, maar enige structuur zit er niet in, omdat het een grote zandvlakte is. Wat het dorp echter nog mist is organisatie en structuur. Er zijn geen tekst en uitleg bordjes. Het historische dorp wordt maar weinig gepromoot. De zeldzame toerist loopt er maar wat verloren rond. Er is geen souk met souvenirs, geen toiletten en geen horeca. Fujairah zou het historische dorp in Abu Dhabi als voorbeeld kunnen nemen, want daar komen wel veel toeristen.

HEV09 Heritage Village (1024x567)

Mall’s

Net als de overige emiraten heeft ook Fujairah een aantal grote overdekte super moderne winkelcentra.

Fujairah City Center

http://www.fujairahcitycenter.com/

Fujairah Mall

http://www.fujairahmall.ae/

Lulu Mall

http://uae.luluhypermarket.com/

GEB17 Lulu Mall (1024x552)

Safeer Mall

Museum

Het Fujairah museum werd in 1991 geopend en het toont voornamelijk regionale archeologische vondsten, maar ook wapens, traditionele kledij en werktuigen. Het museum staat op een groot terrein met volop parkeergelegenheid en bevindt zich op zeer korte afstand van het Heritage Village.
Op het terrein bevindt zich een natuurgetrouw schaalmodel van het 400 verder gelegen Fujairah Fort. Dit schaalmodel heeft ongeveer een hoogte van 3 meter.
Traditiegetrouw is de entree van een museum zeer laag, namelijk 5 Dirham.

MUS01 Fujairah Museum (1024x661)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s