Ajman

Algemeen

Het emiraat Ajman heeft ongeveer 250.000 inwoners. Slechts 16% hiervan is inheems. Ongeveer 95 % van de bevolking van het emiraat woont in de stad van Ajman.
Met een oppervlakte van slechts 260 vierkante kilometer, dat overeenkomt met slechts 0,3 % procent van het totale landoppervlakte, is Ajman de kleinste van de zeven emiraten. Het emiraat ligt aan de Perzische Golf en is aan alle zijden begrensd aan het emiraat Sharjah. De stad die een groot gedeelte van het emiraat beslaat, is net als veel andere UAE steden gelegen aan een kreek.
Heel het emiraat kan bijna geheel als stad beschouwd worden en gaat op in het grootstedelijk gebied, dat samen met Dubai en Sharjah één grote stad vormt. Als je niet op de hoogte bent merkt je niet eens dat deze stad en het gebied feitelijk drie steden en drie emiraten zijn. Ook in Ajman is al redelijk veel hoogbouw en moderne architectuur te vinden.
Wandelend door de stad kom je weinig interessante dingen tegen. De stad is niet mooi, maar ook niet lelijk. Het is gewoon een drukke stad met veel economisch verkeer dat weinig te bieden heeft voor toeristen. Er zijn geen prestige projecten zoals Dubai dat wel heeft.
Ajman heeft zoals veel andere Arabische steden een Corniche. Deze kustboulevard biedt veel uitstekende faciliteiten voor wandelaars en strandrecreanten. Het strand is breed, heeft mooi geel zand en ligt midden in de stad waardoor het gewild is bij strandgangers en toeristen. Waarschijnlijk is de Corniche het meest bijzondere in de stad voor de toerist. Het beschikt over een aantal fastfoodrestaurants, coffeeshops en kraampjes. De ‘Outside Inn’ is een populaire ontmoetingsplaats waar expats komen om wat te drinken. Aan de Corniche staan een aantal hotels, waaronder het Ramada, Ajman Palace, het Kempinski en het luxueuze Ajman Saray.

GEB07 Amber Gem Tower (1024x732)
De kreek in Ajman is uitgebaggerd voor de ontwikkeling van een havengebied. Aan de ene kant is het begrijpelijk dat Ajman de kreek heeft benut als haven om mee te kunnen komen in de industriële ontwikkeling dat voor werkgelegenheid zorgt. Aan de andere kant is de industrialisering een gemiste kans om de kreek te ontwikkelen tot een mooie gebied met resorts, een jachthaven en toeristische faciliteiten. Er is weliswaar een klein gedeelte van de kreek ingericht als jachthaven maar echt toeristisch is het niet. Aan een gedeelte van de kreek bevinden zich dure villa’s die elk een eigen aanlegsteiger hebben. De regeringsgebouwen en het paleis van de emir bevinden zich eveneens aan de kreek. De mangrove bossen bevinden zich aan of eigenlijk in de kreek aan de noordzijde.
Landinwaarts heeft Ajman twee kleine exclaves Manama en Masfut. Manama is vlak en ligt aan de voet van de Hadjargebergte op zo’n 60 km ten oosten van Ajman aan de grens van Fujairah. Masfut ligt in de bergen, ongeveer 110 km ten zuiden van Ajman City aan de grens van Oman. Beide exclaves zijn vruchtbare regio’s met voornamelijk agrarisch activiteiten. In Manama bevinden zich veel Acacia en Ghaf bomen. Dadelpalm bosjes en fruitboomgaarden zijn kenmerkend voor de exclave Masfut.

Geschiedenis

De oprichting van Ajman vond in 1810 plaats, toen Sheikh Rashid bin Humaid Al Nuami en zijn volgelingen na een kort conflict met de Al Bu Shams stam de kustplaats overnam.
In 1822 ontdekte de Britten tijdens een maritiem onderzoek dat Ajman een van de beste binnenwaters aan de kust had bij een kleine stad met een fort. De bevolking was zoals in veel andere kustplaatsen afhankelijk van het seizoen. Er waren maar liefst 1400-1700 mannen van de ‘Mahamee’ stam tijdens het parelduik seizoen die afreisde van Buraimi.
Rashid bin Ahmed beschouwde Ajman onafhankelijk van Sharjah, maar Sharjah deelde niet die mening maar had ook geen macht over Ajman. Tijdens een onderzoek in 1822 bleek dat de inwoners van Ajman overwegend streng “Wahhabis” waren.
In 1820 ondertekende Sheikh Sultan bin Saqr uit Sharjah, na de plundering van Ras Al Khaimah door een Britse kracht, het Algemeen Maritieme Verdrag met Groot-Brittannië. Hierbij werden de torens, geweren en schepen van Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain en hun afhankelijke gebieden overgegeven aan de Britten. In eerste instantie weigerde het primaat Ajman, maar Ajman capituleerde in 1823.
In 1831 aanvaarde de sjeik van Ajman een geldbedrag ​​van de imam van Muscat voor een samenzwering tegen Sohar samen met Sheikh Sultan bin Saqr van Sharjah, na een nederlaag van Sheikh Sultan op Sohar. Tijdens de afwezigheid van Sheikh Sultan confisqueerde een deel van de Bani Yas stam uit Abu Dhabi de stad Ajman na gedurfde plunderingen van Ajman op Sohar en Muscat. Toen Sheikh Sultan verantwoordelijk werd gesteld voor schadeloosstelling verloochende hij het gezag over Ajman. In 1832 werd een Britse zeemacht naar Ajman gezonden om een schadevergoeding te verkrijgen voor de aanvallen op Sohar en Muscat. Conflicten tussen enerzijds Sharjah, Ajman en Dubai en anderzijds tussen Abu Dhabi werden opgelost. Ajman ondertekende samen met de andere emiraten in 1835 het verdrag van zelfstandigheid.
In 1843 werd door de Trucial sjeiks en de Britten een nieuw maritiem verdrag ondertekend. Vervolgens werd in 1853 in de emiraten waaronder Ajman het ‘Perpetual Verdrag van Vrede’ ingevoerd. Een kopie van dit verdrag is te zien in het Ajman Museum. Een vervolg verdrag in 1892 bond de Verdragsstaten meer aan Groot-Brittannië.
In het begint van de 20e eeuw was Ajman nog maar een klein stadje met ongeveer 750 inwoners. Dubai had op dat moment al een bevolking van meer dan 10.000 inwoners.
In 1971 trad Ajman onder het bewind van Sheikh Rashid bin Humayd Al Nuaimi toe tot de UAE.

Regering

Het emiraat Ajman is een monarchie dat geregeerd wordt door Sheikh Humaid bin Rashid Al Nuaimi. De Al Nuaimi familie (of stam) is al sinds 1810 aan de macht. De kroonprins van het emiraat is Sheikh Ammar bin Humaid Al Nuaimi. Het Ajman emiraat heeft ​​vier senatoren, of zetels, van de 40 Federale Nationale Raad zetels van de UAE.

Al Naseem Nature Reserve (Manama exclave)

Deze natuurlijke omgeving is momenteel in ontwikkeling in de enclave van Manama. Al Naseem Nature Reserve zal de schoonheid van het landschap van de regio laten zien, waarbij het bescherming biedt aan zeldzame flora en fauna. Bij voltooiing, zal het natuurgebied onderdak bieden aan: een aantal natuurparken, een kwekerij voor planten en een educatief centrum voor studenten, biologen en anderen die geïnteresseerd zijn in het leven van het landschap.

Al Zorah Nature Reserve

Met 7 km kust en een 2 km puur zandstrand biedt het Al Zorah natuurreservaat de mogelijkheid zijn natuurlijke schoonheid te ontdekken. De hoogste prioriteit wordt gegeven aan het beheer en behoud van Ajman’s schat: het mangrovebos dat zich uitstrekt over 2 vierkante km van biologisch en ecologisch landschap. Het mangrove gebied is het eerste kweekgebied voor de kust. De Lucent lagunes, kreken en de natuurlijke mangrove bossen zijn het habitat van 58 vogelsoorten, waaronder de karakteristieke roze flamingo. Inheemse vogels en trekvogels bewonen de haven gebieden, de turquoise lagunes, de mangroven en de duingebieden.

Ajman Museum / Fort

Het museum is gehuisvest in het Ajman Fort, wat één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden is in de UAE. Het fort was ooit het bolwerk van de politieke leiding van Ajman en de eerste verdedigingslijn van het emiraat. Het gebouw en de heldendaden van de politieke voorouders staan hoog op het historisch erfgoed overzicht.
Het Ajman fort was aanvankelijk de residentie van Sheikh Rashid Bin Humaid Al Nuaimi, de heerser van Ajman. In 1967 werd het overgedragen aan de politie waar het als politiebureau fungeerde.
Dankzij het gulle gebaar van Supreme Council Member en heerser van Ajman Sheikh Humaid bin Rashid Al Nuaimi werd het fort aan de inwoners van het emiraat terug gegeven waarna het werd ingericht als museum. Het museum toont het leven in de UAE van verschillende tijdperken. Met modellen worden traditionele industrieën uitgebeeld. Artefacten, kunstwerken en beelden tonen de manier van leven in het verleden.

Corniche

De drukke Corniche is een populaire bestemming in de avonden en in het weekend voor families. Het beschikt over een aantal fastfoodrestaurants, coffeeshops en kraampjes. De ‘Outside Inn’ is een populaire ontmoetingsplaats waar expats komen om wat te drinken. Aan de Corniche staan een ​​aantal hotels, waaronder het Ramada, Ajman Palace, het Kempinski en het luxueuze Ajman Saray.
De Al Murabaa wachttoren uit 1930 is eveneens gelegen aan deze drukke kustboulevard.

COR03 Corniche (1024x663)

Hassa Buweid (White Stones) Castle

Het Al Hassa Buweid kasteel behoort tot het historische erfgoed van het emiraat Ajman. Het is in 1976 gebouwd door Sheikh Rashid bin Humaid Al Nuaimi op de top van een grind en stenen heuvel die de naam “Hassa Buweid” draagt, dat verwijst naar de witte kleur van de stenen. Het belangrijkste doel van het kasteel was bescherming te bieden tegen vijandelijke indringers. Het ontwerp komt overeen met andere kastelen uit die tijd en bestaat uit twee vierkante torens met twee kamers.

Manama museum / Al Mareer Fort (Manama Exclave)

Het Manama museum is geopend in 2012 en gehuisvest in het Al Mareer Fort, dat oorspronkelijk werd gebouwd tijdens het bewind van Sheikh Rashid bin Humaid Al Nuaimi (1873-1891). De prachtige tuin kijkt uit over zeven kamers en een waterput. Het fort is omgeven door palmbomen die bevloeid worden door het oude Manama waterirrigatiesysteem (Falaj).

Masfout Castle

Het Masfout kasteel ligt op de top van een berg bij noordelijke grens van Masfout. Het kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw en het bestaat uit twee kamers en een poort. Toen in 1947 Sheikh Rashid Bin Humaid Al Nuaimi gouverneur werd is het kasteel gerenoveerd. Het kasteel bood in die tijd bescherming tegen de bandieten die op weg waren naar het Sultanaat van Oman.

Red Fort

Het Rode Fort werd gebouwd tijdens het bewind van Sheikh Humaid bin Abdul Aziz Al Nuaimi (1910-1928) en bestaat uit twee torens met vier kamers. Het fort is in 1986 gerestaureerd waarbij een derde toren werd toegevoegd aan de twee oudere torens. Het fort dankt zijn naam aan het rode gips en grind dat werd gebruikt bij de bouw van de muren. Houten balken zijn gebruikt voor de constructie van het dak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s